Luan Dragusha MD.

Place of birth - Shkoder, Albania

email: luan_dragusha@yahoo.it

Phone: 067 40 99559

 

Certification/Licensure

Since 2012 : Board Certification: Albanian Board of Cardiology

Since 2014 : Passed the United States Medical Licence ExaminationsUSMLE Step 1, Step 2, Step 3 exams and get USA - ECFMG certified

 

Medical Education

University of Medicine of Tirana (UMT), Albania

10/1999 - 06/2005

M.D., 06/2005

 

Current/Prior Training

 

07/2008 - 07/2012

M.D. Fellowship in Cardiology

Universitary Hospital Center Mother Theresa, University of Medicine of Tirana, Albania

Program Director : Professor Spiro Qirko

 

04/2014 – 04/2015 – 123 sonography: 1 year online course in transthoracic echocardiography from University of Viena – Diploma in Transthoracic Echocardiography.

 

January - April 2013: Externship in Cleveland Clinic - Case Western  UH, Cleveland, Ohio, USA

 

2015 : Mayo Clinic course in Adult Echocardiography “Echocardiography in Nation’s Capital" - Washington DC, USA

 

2015 : 4th Annual Update in Interventional Cardiology – Yale University, New Haven, CT, USA

 

2015 : Congenital Heart Diseases in Adults - Harvard Medical School, Boston, Massachusets, USA

 

11 - 17 October 2015 : Fellowship - Salzburg Weill Cornel Seminars in Cardiology

                                     Certificate for Excellent Oral Presentation

 

December 2015 - 1 month externship, hands on practice in Interventional Cardiology, near Newark Beth Israel                                          Medical Center, John F. Kennedy Medical Center, Robert Wood Johnson University Hospital -                                    New Jersey - USA

 

2-4 April 2016 :  ACC.16 (American College of Cardiology) - Chicago, IL, USA

 

9th April 2016 : 5th Annual Update in Interventional Cardiology - Yale University, New Haven, CT, USA.

 

May 2016 - Medtronic Training in Pace Maker and ICD implant 

July 2016 - Medtronic Training - Crush Advance Course on the Interventional Coronary Procedures

 

Membership and Honorary/Professional Societies

 

President of Albanian College of Medicine

International Associate of American College of Cardiology

Member of European Society of Cardiology

Member of Albanian Society of Cardiology

Member of European association of Percutaneous Cardiovascular Interventions

 

Medical School Honors / Awards

"Ylli Popa' award, from Albanian Society of Cardiology  December 2011, Tirana 

 

Work Experience

July 2016 - Present : Cath Lab Director at Shkodra Regional Hospital. 

 

July 2016 - Present : Part-time Cardiologist near Roland Xhaxho Heart Center-Tirana.

10.2014 – July 2016 : Average Hours/week : 50

Roland Xhaxho Heart Center – Tirana, Albania

Cardiologist

Interventional Cardiology (Coronarography, PCI, Pace Makers, ICD), Echocardiography, ECG stress test, holter of rhythm ; Clinical Cardiology

 

04/2013 – 10/2014 Average Hours/Week: 50

German Hospital, Hamburg - Tirana, Albania

Cardiologist

Interventional Cardiology, Echocardiography, ECG stress test, holter of rhythm ; Clinical Cardiology

 

10/2007 - 03/2010

Medical University "La nostra signora del buon consiglio", Albania

Lecturer of the course of emergency medicine and clinical pharmacology in the Faculty of Infirmary.

 

 

Publications

 

2006 – Publish the book ‘ First Aid’, translated in Albanian language, under copyright from Harper Collins publishers England

 

Peer Reviewed Journal Articles/Abstracts

 

Journal of American College of Cardiology - JACC, April 5, 2016, Volume 67, Issue 13, 1236 : - When The Patiennt's disease kills his family members, but not the patient - Luan Dragusha

 

Dibra A., Pavli E., Harja E., Gjana A., Dragusha L., Kristo A., Goda A.. Radial approach for percutaneous coronary intervention: an albanian center experience.. Albanian Journal of Cardiology. 2012 May; 11(1): 9-10. 

 

Simoni L., Kamberi A., Kristo A., Dragusha L., Simoni L.. Occurrence of acute myocardial infarction doubled in a country still in socio-economic transition. European Heart Journal. 2011 Aug; 32(0195-66): 54-55. 

 

Simoni L., Kamberi A., Rruci E., Dragusha L., Kristo A., Goda A.. Intrahospital mortality of acute myocardial infarction in UHC "Mother Thereza" Tirana.. Albanian Journal of Cardiology. 2012 May; 11(1): 3-4. 

 

Poster Presentation

 

2-4 April 2016 : Catecholaminergic polymorphic ventricular tachycardia 

                          ACC.16 (American College of Cardiology) - Chicago, IL, USA

 

Dragusha L., Bara P., Qirko S.. (2011). When the patient's disease kills his family members but not the patient. Poster presented at: National Conference of Cardiology; Tirana, Albania.

 

Dragusha L., Gjyli L., Bara P.. (2012). The clinical performance of an Albanian Cabinet of ECG stress testing with treadmill. “ at: National Conference of Cardiology; Tirana, Albania.

 

Oral Presentation

Dragusha L., Harja E., Dibra L., Fasol R.. (2012). Streptococus Bovis, a double hit killer.. Oral Presentation presented at: 19th Albanian Conference of Surgery; Tirana, Albania.

 

 

Hobbies & Interests

Play accordion, Dance, To sing, Basketball, Swimming, Boats. Human Rights, Archaeology.

 

Language Fluency

Albanian (Native/functionally native)

English (Advanced)

Italian (Advanced)

Historiku

Spitali i Zemrës Dr. Roland Xhaxho është spitali i parë privat i hapur në Republiken e Shqiperisë në maj të vitit 2006. Deri në atë kohë shqiptarët duhet të udhetonin drejt Europës për të gjetur zgjidhje për sëmundjet kardiake sepse mjeksia shqiptare me gjithë përgatitjen e mjekëve në mungesë të teknologjisë moderne, nuk mundte t'ua ofronte!

Me pasionin, aftësinë dhe vullnetin e tij për t'iu qëndruar sa më pranë të sëmurëve kardiakë duke iu ofrur një shpresë, një mundesi shpëtimi, mjeku kardio - anestezist Dr.Roland Xhaxho, vendosi të hapi dyert e spitalit të pare privat në shqiperi. Ishte një nismë shumë e bukur por aspak e lehtë për në Shqipëri 10 vite më parë! Që në fillimet e kësaj nisme, tek ky spital kanë punuar dhe aktualisht vazhdojnë të punojnë shumica e emrave më të njohur të kardiologjisë dhe kardiokirurgjisë shqiptare. Në këtë spital gjetën terrenin, mundesitë dhe stimulin për të realizuar në praktikë pothuajse gjithëcka që shkenca bashkëkohore e kardiologjisë ofronte. Në këtë mënyre iu dha një shtysë përpara kardiologjisë dhe kardiokirurgjisë shqiptare. 

Jemi krenar që si spitali i parë privat i hapur në Shqiperi, kemi dhënë më zemër ndihmë për zemrat e mbi 20 000 pacientëve shqiptarë dhe kosovarë, duke zgjatur e përmirësuar jetën e tyre dhe duke sjellë harmoni në familjet e tyre.